Asverstrooiing

 

Op het gebied van asbestemming is veel mogelijk. De wet schrijft voor dat as van een overledene pas een maand ná de crematie vrijgegeven mag worden. Nabestaanden kunnen na deze periode invulling geven aan de bestemming van de as.

Vroeger was het bijna vanzelfsprekend dat na een crematie de as werd verstrooid. Het blijkt echter dat na een periode van bezinning en het verwerken van het eerste verdriet, veel nabestaanden vaak toch de behoefte hebben om de overledene op een vaste plek te gedenken. Daarom is het goed te vermelden dat er andere mogelijkheden zijn dan verstrooien alleen.

U kunt als nabestaande kiezen uit verschillende varianten voor de asbestemming.

Thuis wordt as gewoonlijk in een sierurn bewaard. Ook is het is mogelijk de asbus bij te zetten in een bestaand graf. Veel crematoria en begraafplaatsen beschikken over een zogenaamde urnenmuur. In deze muur bevinden zich afsluitbare nissen waarin een of meer urnen geplaatst kunnen worden.

Op diverse begraafplaatsen kan men de urn in een urnentuin neerzetten. Verder beschikken veel crematoria over een columbarium (ook wel urnengalerij genoemd). Dat is een voor nabestaanden en belangstellenden toegankelijke ruimte met nissen waarin de as in een sierurn een plekje krijgt. Een columbarium is een muur waar de urn in geplaatst kan worden. Steeds meer crematoria maken een binnencolumbarium. Dit is hetzelfde als een buitencolumbarium maar dan overdekt en verwarmd.

Wanneer men kiest voor het verstrooien van de as op eigen grond of in de natuur dient men er rekening mee te houden dat er in de toekomst wijzigingen kunnen plaatsvinden in de bestemming of in het eigendomsrecht van het terrein. Wanneer u bijvoorbeeld gaat verhuizen kunt u de as resten uit de tuin niet meenemen.

Er kan tegenwoordig ook gebruik worden gemaakt van het Herinneringsbos. Dit bos bevindt zich op het prachtige landgoed Hees, vlakbij Soest. Hier in de vrije natuur kan de as  op een zelf gekozen plekje worden begraven of verstrooid.  Als tastbare herinnering kan op deze plek zelfs een boom worden geplant.

Aqua Air Services
Het lijkt zo tegennatuurlijk, maar helaas gebeurt het toch maar al te vaak dat een kind uit het leven wordt weggenomen. De door ons ontwikkelde ballonverstrooiing is een erg mooie en vredige manier om afscheid te nemen van een kind. Voor ons gaat geen wens of verzoek te ver, we onderzoeken de mogelijkheden en komen met oplossingen…

Laatste Vlucht
Afscheid van een kindje door middel van asverstrooiing per ballon is een erg mooie en vredige manier om afscheid te nemen van uw kindje. Kinderen en ballonnen horen bij elkaar…