Kosten van een uitvaart

 

Kosten van een uitvaart

Wat kost een uitvaart?  Het is en blijft altijd lastig om op deze vraag een eenduidig antwoord te geven omdat de kosten van een begrafenis of crematie sterk afhankelijk zijn van de keuzes die gemaakt worden door de nabestaanden. Heel eenvoudig: 50 kaarten versturen kost vanzelfsprekend veel minder dan het versturen van 300 kaarten. En kiest u voor een eenvoudige koffietafel, dan betaalt u minder dan wanneer er na de uitvaart een uitgebreid warm en koud buffet moet klaarstaan of alleen een borrel. Ook lopen de kosten van begraven in een eigen of een algemeen graf nogal uiteen en zijn er grote verschillen in de kosten voor het gebruik van een uitvaartcentrum met bijvoorbeeld 24-uurs faciliteiten, of een thuisopbaring.

Crematie goedkoper dan begrafenis
De uitgaven voor een crematie zijn in bijna alle gevallen minder dan die van een begrafenis. Dit komt hoofdzakelijk door de grafkosten. Naast de uitgaven met betrekking tot het regelen en verzorgen van de uitvaart, het opbaren, de kist,  de rouwbrieven, consumpties etc., zijn er ook andere kosten die een begrafenis of crematie met zich meebrengt. Onderstaande sites schetsen een beeld van wat u ongeveer kunt verwachten aan uitgaven bij een begrafenis of crematie wanneer u geen gebruik wenst te maken van een begrafenisondernemer.

Aftrekbaarheid uitvaart
Met ingang van 2009 zijn de kosten van de uitvaart overigens niet meer aftrekbaar voor de inkomstenbelasting voor degene die de kosten betaalde. Wel kunnen de kosten van de uitvaart, verminderd met de eventueel ontvangen uitkeringen van de uitvaartverzekeringen, van de erfenis worden afgetrokken. Dat geldt ook voor de schulden op het moment van overlijden. Daarom moeten nabestaanden  alle rekeningen die verband houden met de uitvaart bewaren.

Mocht u overwegen om zelf een uitvaart te regelen om op die wijze de uitgaven te drukken, dan verwijzen wij u naar het hoofdstuk ‘zelf uitvaart regelen’.

kosten uitvaart, Uitvaartkeuze.nl

Uitvaart.nl
Bereken hier de uitgaven voor een begrafenis of crematie…

Uitvaartinformatie.nl
Rekenmodule …

Uitvaartkosten crematie

Uitvaartkosten begrafenis

Uitvaart Kostencalculator Independer

Bijzondere bijstand voor kosten begrafenis of crematie

Ikvergelijkhet.nl
Wat kost een uitvaart?