mei 302016
 

Onlangs ontmoette ik een bijzondere vrouw, Suzan. Ik zag haar voor het eerst bij de kistenleverancier waar ik opdrachten voor doe. Suzan had volgens eigen zeggen iets bijzonders gemaakt.

Mijn collega Hans heeft Suzan ontmoet op een uitvaartbeurs. Hier raakten ze in gesprek over de dood en alles wat hier mee te maken heeft. Suzan is al een langere tijd ziek, maar nu vertelde haar oncoloog dat verdere behandeling niet mogelijk is. Ze moet nu omgaan met haar eigen sterfelijkheid. Dit leidde volgens haar tot een bijzonder product, wat de moeite waard was om te zien.

SUZAN BEWERKT2-01

Het komt vaker voor dat ontwerpers hun producten voorleggen aan het bedrijf waar ik voor werk, maar meestal is er al een soortgelijk product op de markt. Suzan kwam die dag aanrijden in een compleet volgeladen auto, met daarachter een al even volle boedelbak. Het was een kleine, pittige dame, die ons enorm verraste met haar ontwerpen. Wij hebben de producten stuk voor stuk uitgeladen en naar onze showroom gebracht. Bij ieder ontwerp dat door mijn handen ging, ging mijn bloed een beetje sneller stromen. Ik ben zelf stylist, de basis van al mijn werk is het concept. Vaak komt dit voort uit een emotie, om dit vervolgens te vertalen naar een product. De producten van Suzan waren heel herkenbaar, in die zin dat het prachtige vertalingen zijn van een dieper concept. Soms zit het probleem in de technische aspecten van het product. De dag dat Suzan langs kwam hadden wij vanuit die ervaringen dus een ietwat afwachtende houding.

Toen uiteindelijk de hele Pu-Rest serie bij ons in de showroom stond, was heel duidelijk te zien dat Suzan een hele goede ontwerper is. Tegelijk was het vreemd om te bedenken dat ze deze serie voor zichzelf heeft ontworpen. Suzan zal begraven worden in haar eigen kist. Het onderscheidende karakter van de kisten zit in de mogelijkheid te rusten in foetushouding. Dit is de manier waarop Suzan zelf slaapt, het was voor haar daarom niet logisch om gestrekt in de kist te liggen.

Terwijl ik het werk van Suzan bekijk, moet ik denken aan mijn vader. Toen hij was overleden lag hij rustig op zijn zij, zoals hij altijd sliep en zoals ik nu zelf altijd slaap. De foetushouding heeft iets veiligs, het is de eerste houding die wij ooit hebben aangenomen. Ik vind het een geruststellende gedachte dat dit nu ook de laatste houding zou kunnen zijn.

Anna

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Anna Speksnijder is eigenaresse van Bureau APS. Dit bedrijf richt zich op conceptontwikkeling, productontwikkeling, communicatie en vormgeving, waarbij de focus op de uitvaartbranche ligt.

Anna heeft in 2015 haar opleiding Bachelor Allround Styling aan Academie Artemis afgerond. Vanuit een sterke persoonlijke motivatie en passie heeft zij daarna een jaar stage gelopen bij uitvaartorganisatie Yarden, waar zij een aantal vernieuwende diensten en producten heeft mogen ontwikkelen. Inmiddels helpt Bureau APS bedrijven in de uitvaartbranche zich te profileren binnen verschillende online en offline uitingen, middels passende communicatie in beeld en woord.

Bureau APS ontwikkelt concepten vanuit maatschappelijke trends en consumentenbehoeften. Daarnaast biedt Bureau APS een consistent doorgevoerde uitwerking van haar concepten in woord, beeld en vormgeving. Meer informatie over Anna Speksnijder en Bureau APS vindt u via www.bureau-aps.com, of neem contact op via info@bureau-aps.com.