Uitvaartkisten & lijkwades

 

Uitvaartkisten

Ook in uitvaartkistenland is de afgelopen tijd veel veranderd. Waar vroeger niet verder werd nagedacht, kocht men een standaard uitvaartkist. Tegenwoordig is het mogelijk een kist aan te passen aan zowat alle wensen van de overledene of de nabestaanden. Elke kleur is te krijgen en er zijn volop mensen te vinden die de kist kunnen beschilderen of anderszins kunnen bewerken. U wilt een kartonnen kist uit ecologisch – of financieel oogpunt? Geen probleem.  Het kan allemaal. Prijzen voor uitvaartkisten lopen sterk uiteen, afhankelijk van de keuze.

Lijkwades
Sinds 1991 is het mogelijk om in Nederland begraven of gecremeerd te worden zonder kist. De overledene wordt dan op een draagplank gelegd onder een doek, een zogenaamde lijkwade. Men mag voor een lijkwade alleen natuurlijke materialen gebruiken zoals katoen, linnen, wol of zijde.

Het afscheid van een overledene in een doek confronteert meer dan als de overledene in een kist ligt. Tijdens het afscheid kan de lijkwade geheel open of gesloten zin of alleen bij het hoofd open. De begraafplaatsen en crematoria in Amsterdam hebben geen enkel probleem met lijkwades, andere begraafplaatsen en crematoria willen graag vantevoren weten als de overledene in een doek op een plank ligt.

In de subcategorieen van dit hoofdstuk treft u diverse mogelijkheden met betrekking tot uitvaartkisten en lijkwades.